Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

Joulukuun ensimmäinen viikko on nimetty vapaaehtoistoiminnan viikoksi. Meillä Matarassa viikko näkyy niin, että torstaina 1.12. kansalaistoiminnankeskus täyttyy vapaaehtoistoiminnan paikkoja markkinoivista yhteisöistä Vapaaehtoiseksi! –messutapahtuman myötä. Messut ovat vapaaehtoistyötä etsivien ja vapaaehtoistyötä tarjoavien yhteisöjen kohtaamispaikka.

Kansalaisareena ry on järjestänyt jo kolme kertaa Vuoden vapaaehtoinen –kampanjan. Palkinnon saajaksi ehdotettiin 82 vapaaehtoista, 37 paikkakunnalta. Neljä näistä ehdokkaista on jyväskyläläisiä: Anja Ahonen, Sirpa Nieminen, Roope Niinivirta ja Mika Virta. Voittaja julkistetaan Helsingin Vapaaehtoistoiminnan messujen yhteydessä 3.12.2016.

Vapari – Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelujen toiminnan tarkoituksena on jyväskyläläisten hyvinvoinnin lisääminen vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia tarjoamalla. Jyväskylän kaupungin yhtenä strategisena tavoitteena ovat aktiiviset ja hyvinvoivat asukkaat – eli toimintamme on strategian syvintä toteuttamista.

Blogin otsikko ”Kun tukea tarvitaan, on vapaaehtoinen lähellä” – on tämän vuoden Vapaaehtoisten päivän teema. Se kuvaa hyvin myös Vaparissa koettuja tilanteita. Koordinoimme yhteistyössä SPR:n Jyväskylän osaston kanssa Vapaaehtoista asiointiapua ja Liikuntaluotsitoimintaa kaupungin liikuntapalvelujen kanssa. Molemmissa toiminnoissa tukea tarjotaan sellaisille, jotka jostakin syystä eivät selviä yksin arjessaan. Asiointiavun asiakas on tyypillisesti iäkäs ihminen, joka on menossa lääkäriin tai tutkimuksiin. Liikuntaluotsit taas aktivoivat ihmisiä liikkumaan – siinä toiminnassa avun vastaanottajina on myös nuorempia ihmisiä.

Vapaaehtoistoiminta tai vapaaehtoistyö on moniulotteinen ilmiö, joka on noussut kolmannen sektorin merkityksen lisääntymisen myötä tärkeäksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi. Yksi osa tätä keskustelua on viime päivinä esiin noussut osallistuvan sosiaaliturvan malli. Taloussanomat kirjoitti muun muassa, että ”työttömät joutuvat vapaaehtoistöihin”. Vapaaehtoistyöhön ei kyllä passiteta eikä jouduta.

Filosofi ja kirjailija Lauri Järvilehto kirjoitti blogissaan näin: ”Suorittavat työt tulevat todennäköisesti katoamaan lähes kokonaan. On myös täysin mahdollista, että meidän elinaikanamme on otettava hyppy työnjälkeiseen aikaan: perustulolla turvattuun yhteiskuntaan, jossa työ ei ole enää osa kaikkien arkipäivää. Tästä syystä meidän täytyisi myös valmistautua siihen, että työnkuvasta riippumatta jokaisella ihmisellä olisi mahdollista löytää arkeen mielekästä tekemistä, sai siitä sitten palkkaa tai ei.”
http://puheenpalo.fi/2016/03/16/menestyksen-jaljilla-tulevaisuus/

Uusimpien tutkimusten mukaan hyväntekeminen ja myötätuntoisuus lisäävät tekijänsä onnellisuutta ja hyvinvointia. ”Myötätunto edistää yksilössä muun muassa onnellisuuden tunnetta, terveyttä ja eliniän ennustetta. Myötätuntoinen ihminen voi sekä fyysisesti että psyykkisesti paremmin kuin vähemmän myötätuntoinen ja auttavainen” – sanoo vapaaehtoistoiminnan tutkija Anne Birgitta Pessi.

Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus näyttää valoisalta kuin joulutähti!

 

Anne Laimio
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut - Vapari