matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

“Kun aloitin syksyllä Ink-tiimissä, pohdittiin sitä, voidaanko bänditiimiä edes toteuttaa verkkomuodossa. Että miten se onnistuu”, bänditiimiin kuuluva Arttu, 23, kertoo.

Epäröinti verkkototeutuksesta oli turhaa sillä syksyn bänditiimi on tehnyt ja äänittänyt jo kolme omaa kappaletta ja nyt työn alla on musiikkivideo, jonka työstämiseen osallistuu nuoria myös muista tiimeistä.

“Pitää alkaa kirjoittaa käsistä viimeistään ensi viikolla”, bänditiimin toinen jäsen Jani, 31, miettiin.

Music Against Drugs ry:n Ink-tiimiin osallistuva Arttu kertoo tehneensä musiikkia 10-vuotiaasta. Eri soittimien kautta omaksi lajiksi on vakiintunut konemusiikki. Bänditiimissä hän ottanut tuottajan, äänittäjän ja miksaajan roolit. Käytännössä kappaleet syntyvät siten, että Arttu esittelee tiimille biitit, joihin nämä tekevät tekstit.

“Tekeminen on ollut helppoa. Kun on hyvät biitit ja räpit, ne klikkaa hyvin yhteen”, Jani sanoo.

Myös hänellä on pitkä musatausta. Omaksi lajiksi on vuosien saatossa tullut ennen kaikkea freestyleräppi.

“Jani on Keski-Suomen paras MC”, Arttu sanoo.

 “Heti Gettomasan jälkeen”, Jani veistelee itse.

Syksyn bänditiimin toiminnassa on isosti tekemisen meininkiä. Kun bändihuoneessa ryhdyttiin syksyllä äänittämään räppiosuuksia Arttu kasasi äänieristysmateriaaleja hyödyntäen huoneeseen voiceboxin johon laulamalla ääni saadaan taltioitua ilman ylimääräisiä kaikuja ja seinäheijastuksia.

“Kun tehdään, niin tehdään sitten kunnolla”, hän sanoo.

Tiimissä on parhaillaan kuusi jäsentä ja pääsääntöisesti yhteyttä pidetään verkon välityksellä. Osa kappaleistakin on tehty niin, että tiimiläinen on äänittänyt osuutensa kotona ja lähettänyt sitten äänitteen Artulle miksattavaksi.
“Paras tulos tulee kuitenkin silloin kun päästään äänittämään studiolla”, Jani sanoo.

Vaikka Ink-tiimi on toiminut koko syksyn verkkomuotoisena, on bänditiimin toimintaa helpotettu sillä, että tiimillä on ollut muutamia lähipäiviä, joina on keskitytty äänittämisiin.

Ink-tiimin kuuluu tiimityöskentelyn ohella paljon myös muuta toimintaa, jonka tarkoitus on tarjota avaimia tulevaisuuteen.

“Työhakemusta ja CV:den tekemisen harjoittelu ei ehkä ole niin hauskaa kuin bänditoiminta, mutta on se tärkeää”, Jani sanoo.

“Onko?”, Arttu kysyy.

“No en tiedä susta, mutta musta ainakin”, Jani jatkaa.

“Kyllä mulla on aika rento viba tästä toiminnasta”, Arttu myöntää.

“Voitas tulla keväällä uusiksi. Vai mitä?” hän jatkaa ja tarjoaa Janille kättä fistbumbiin.

Bänditiimi on yksi Ink-tiimin viidestä tiimistä, jonka sisällä nuoret toteuttavat yhteisiä projektejaan. Muita Inkin tiimejä ovat viestintä- ja mediatiimi, ohjaus- ja tapahtumatiimi, pelitiimi ja yhteiskunnallisen markkinoinnin tiimi.

Ink-tiimin voi suorittaa työkokeiluna, työharjoitteluna tai vapaaehtoisena. Seuraava tiimijakso starttaa 31.1.2022.Tiimiin voi nyt hakea ja kevään tiimistä onkin jo täytetty muutama paikka.

Katso täältä bänditiimin tekemä biisi, joka kertoo Ink-tiimistä: https://www.youtube.com/watch?v=tvXNGPr2MaQ

Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Viestintäpäällikkö

Music Against Drugs

Tuettu Veikkauksen tuotoilla, logo. Kansalaistoiminnankeskus Mataran logo. Logo, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki