matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Syksy on mitä parhainta aikaa ulkoiluun ja retkeilyyn. Aina ei tarvitse lähteä kauas, sillä läheltäkin löytyy nähtävää ja koettavaa. Tänä syksynä JAPAn hankkeissa tutustutaan lähialueisiin pyöräillen ja kävellen. Mataran toukokuun Kävellään! -blogissa kerroin samannimisestä kampanjastamme, jota on nyt kesän ja syksyn aikana pilotoitu Köhniö-Kypärämäki-Kortemäki -asuinalueilla.

Kävellään! -kampanjan tarkoituksena on innostaa asukkaita kulkemaan lyhyet, alle kolmen kilometrin matkat kävellen autoilun sijaan. Asukkaita kannustetaan tutustumaan omaan asuinalueeseensa ja sen tarjoamiin palveluihin, luontokohteisiin ja nähtävyyksiin jalkaisin. Kannustamisen tueksi alueille on laadittu erilaisia teemoitettuja kävelyreittejä, jotka julkaistaan karttoina syksyn aikana. Vinkkejä reittien suunnitteluun on saatu paikalliselta asukasyhdistykseltä sekä MLL:n Köhniö-Kypärämäki paikallisyhdistykseltä. Lisäksi MLL:n perhekahvila on ollut luonteva paikka tavata alueen asukkaita.

Valmiit teemareitit auttavat uusia asukkaita hahmottamaan alueen tarjontaa ja antavat uusia näkökulmia alueella pidempään asuneille. Syksyn aikana reiteillä järjestetään kolme ohjattua, maksutonta ja kaikille avointa pop-up kävelyä. Toiveena on, että yhteiset kävelyt jäisivät osaksi alueen toimintaa myös jatkossa.

Lähde lähipyöräretkelle!

Paitsi kävelyä edistämme syksyn aikana myös lähipyöräretkeilyä. Pyöräile kylille -hankkeessamme kartoitetaan mielenkiintoisia pyöräilyreittejä muun muassa Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Hankkeen kohderyhmänä on ns. tavallinen asukas, jolle pyörämatkailu ei ole kovin tuttua, mutta kiinnostusta matalan kynnyksen pyöräretkeilyyn kuitenkin on. Ajatuksena on, että retkelle voi lähteä kotiovelta kevyellä varustuksella ja lähes millaisella pyörällä tahansa.

Maastopyöräilyreittejä Keski-Suomesta löytyy jo mukavasti, mutta tavalliselle, pyörämatkailua aloittelevalle kävijälle reitit eivät välttämättä sovellu niiden haastavuuden vuoksi. Maakunnastamme puutuu tuotteistetut pyöräreitit Turun seudulla olevan Saariston rengastien tai Puumalan saaristoreitin tapaan.

Keski-Suomen maaseudulla olisi kuitenkin potentiaalia tarjota uudenlaista elämys- ja hyvinvointimatkailua niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin ryhmille. Esimerkiksi Säynätsalon saaristo, Saraaveden reitti kalliomaalauksineen, Struven ketju ja monet muut kohteet tarjoavat elämyksiä niin aloittelevalle kuin edistyneemmällekin pyörämatkailijalle.

Liikkujan viikolla 16.-22.9. tarjoamme mukavan kattauksen kävely- ja pyöräretkiä lähialueilla, lähde mukaan! Teemaviikon ohjelman näet täältä:

https://www.japary.fi/ajankohtaista/liikkujan-viikolla-tutustutaan-lahialueisiin-kavellen-ja-pyoralla/

P.S. Viime blogissa kerroin, että valtakunnallisessa Kävelykilometrikisassa on mukana joukkue myös Kansalaistoiminnankeskus Matarasta. Joukkueessamme on tällä hetkellä mukana 17 mataralaista. Toukokuusta alkaen olemme yhteensä kävelleet 3 805,4 km, säästäneet bensaa 266 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 665 kg, hyvä me! Kisa jatkuu lokakuun loppuun saakka.

https://kavelykilometrikisa.fi/

Lue lisää hankkeistamme:

Pyöräile kylille -hanke https://www.japary.fi/pyoraile-kylille-hanke/

Kävellään! -kampanja https://www.japary.fi/kavellaan-kampanja/

Mataran blogi toukokuu 2021: Kävellään! https://matara.fi/blog/308-05-2021

koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry