matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

nainen pötköttää puunrungolla

Olemme uuden edessä koronaviruksen pakottaessa meidät toistaiseksi toimimaan etäällä toisistamme. Yhteydenpitomme tapahtuu nyt digitaalisia välineitä apuna käyttäen. Kauanko tämä jatkuu ja muuttuuko tapamme olla vuorovaikutuksessa toistemme kanssa tulevaisuudessa? Entä mitä tapahtuu jaksamisellemme, jos digitalisaatio merkittävästi lisääntyy?

Tulevaisuudentutkija professori Markku Wileniuksen mukaan digitalisaation voidaan sanoa jo aikaisemmin etäännyttäneen ihmistä pois luonnosta. Digitalisaation lisäksi voimavarojamme kuluttavat tehtävämme, jotka usein vaativat keskittymistä johonkin asiaan intensiivisesti, mikä taas kuluttaa kognitiivisia voimavarojamme sekä johtaa usein uupumiseen. Hyvä uutinen on, että myönteisesti virikkeellisen ympäristön on kuitenkin todettu ehkäisevän ja hidastavan muun muassa Alzheimerin tautia. Ja luontohan on täynnä myönteisiä virikkeitä, kuten erilaisia pintoja, ääniä, tuoksuja, joita voimme uppoutuen ihmetellä pitkänkin aikaa, kuormittumatta. Ihmeellistä kyllä, luonnossa tunnemme elpyvämme ja lepäävämme vaikka aistimme ovat kaikkien erilaisten virikkeiden kyllästämät. Terveydellemme hyödyllistä on myös aktiivisuuden ja levon säätely. Paras kehitys meissä tapahtuu levossa, joten lepoa on hyvä saada runsaasti ja siihen on hyvä kiinnittää huomiota. Voinemme myös todeta, että hyvinvoinnin kannalta ja digitalisaation vastapainoksi on hyvä viettää mahdollisimman paljon aikaa luonnossa. Tutkitusti luontoympäristö lisää ihmisen psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Myös Professori Wileniuksen mukaan luonnontuntemuksen taitoihin meidän on palaaminen, mikäli haluamme kokea elämämme merkitykselliseksi. Wilenius tarkoittaa luonnontuntemuksen taidoilla sellaisia asioita, kuin että pystyisimme viljelemään oman ruokamme mahdollisimman puhtaasti, tietäisimme, mistä ruokamme tulee ja miten sitä tuotetaan. Ja myös, että olisimme itse valmiimpia tuottamaan enemmän omaa ruokaamme, kuten vaikka vihanneksia, juureksia ja yrttejä. Mikäli sinusta tuntuu, että olet kadottanut suhteesi luontoon, etkä tiedä mistä aloittaisit suhteen elvyttämisen, niin suosittelemme lämpimästi aluksi, vaikka luontoyhteysharjoitusvideoihimme tutustumista. Luontoyhteysharjoitteiden kautta saat tietoa muun muassa siitä, miten rentoudut luontoympäristössä, pysähdyt, käytät aistejasi sekä tunnet yhteyden luontoon. Suomessa on tutkittu luonnon hyvinvointivaikutuksia jo yli 20 vuotta. Tutkitusti on todettu, että oleskelu luonnossa muun muassa alentaa verenpainetta ja -sokeria, vähentää stressiä, kohentaa mielialaa ja muistia, lieventää kivun kokemuksia ja parantaa vastustuskykyämme sekä fyysistä kuntoamme.

Luonto mahdollistaa myös mutkattomia kohtaamisia erilaisten ihmisten välillä, koska luontoon voit aina uppoutua yksin tai yhdessä toisen ihmisen kanssa, ilman puhettakin. Uusien ihmisten tapaaminen ja ystävyyden löytäminen voi olla haasteellista kenelle tahansa meistä. Se voi olla erityisen vaikeaa toisesta maasta Suomeen muuttaneelle henkilölle, joka joutuu vieraiden ihmisten lisäksi tutustumaan hänelle vieraaseen kulttuuriin. Usein mutkattomin tapa tutustua uusiin ihmisiin on yhteisen kiinnostuksen kohteen kautta. Meidän toimintaamme osallistuneita yhdistää kiinnostus luontoon sekä halu tutustua ihmisiin, jotka katselevat maailmaa monien erilaisten näkökulmien kautta, mutta yhtä kaikki naisina, äiteinä, tyttärinä ja ihmisinä.

Tiina ja Jenni eli me Luontovoimaa! -hankkeen naiset pidimme ennen koronaviruksen saapumista ohjattuja naisten kävelyjä kolmella asuinalueella Jyväskylässä: Huhtasuolla, Keltinmäellä sekä Kuokkalassa. Jokaisella asuinalueella käveltiin kerran viikossa. Kävelyille voi osallistua maahanmuuttajanainen sekä hankkeemme kautta luontoystäväksi kouluttautunut suomalainen nainen. Näin maahanmuuttajanaisten voi löytää itselleen ystävän suomalaisesta naisesta. Reitit ja kävelyharjoitteet mietitään aina etukäteen. Kävelyillä tapahtuu luonnollista vuorovaikutusta osallistujien kesken, kun he uppoutuvat luontokeskusteluihin, mutta sen lisäksi tehdään harjoituksia, jotka syventävät luontosuhdettamme ja lisäävät hyvinvointiamme. Naisten hyvinvointia ja itseohjautuvaa voimaantumista tuetaan myös taidetoiminnalla, missä syvennytään eri tekniikoihin tai sellaisiin taiteen muotoihin, joita naiset voivat käyttää myös arjessa niin halutessaan. Erittäin suosituksi taidetoiminnaksi on osoittautunut maalaaminen intuitiivisesti, niin akryyliväreillä kuin kahvilla.

Nyt, uuden edessä, kun kasvokkain tapaamiset eivät ole mahdollisia, olemme alkaneet järjestämään virtuaalikävelyjä, joita kuka tahansa voi katsoa FB-sivultamme (Luontovoimaa -hanke) tai KYT ry:n YouTube-kanavan kautta. Sen lisäksi käynnistimme kerran viikossa tapahtuvat virtuaaliset ”naisten kävelyt” Zoom-sovellusta käyttäen, jossa voimme interaktiivisesti videotapaamisten kautta vaihtaa kuulumisia jo toiminnassamme mukana olleiden naisten kanssa sekä jatkaa erilaisten luontoharjoitteiden tekoa videovälitteisesti. Olemme myös pyrkineet tuomaan vinkkejä itsestä huolehtimisesta ja oman hyvän olon lisäämisestä erilaisten videoidemme kautta, joiden joukossa on muun muassa luontoyhteysharjoitteita itsenäisesti tehtäväksi ja ohjeiden kera. Videovälitteisesti tulemme myös liikkumaan yhdessä luonnossa, kukin omassa metsässään, luontopolullaan tai lähiluonnossa, mutta kuitenkin yhdessä. Digivälineet mahdollistavat toimintaamme osallistuville naisille yhteisen luontokokemuksen jakamisen, mikä on todella hienoa. Ehkä meidän tulee valjastaa teknologia hyötykäyttöömme kasvavassa määrin tulevaisuudessa, mutta ei unohdeta aitoa luontoa! Käypä kokeilemassa, mikä ero on irrottautua kaikesta teknologiasta ja oleskella vaikka vain puolituntia luonnossa -se polku johtaa itsensä löytämiseen ja hyvinvointiin!

Salli luonnon auttaa sinua voimaan hyvin! Antoisia ulkoiluhetkiä!

Tiina Miettinen
KYT ry / Luontovoimaa! -hanke

Tuettu Veikkauksen tuotoilla, logo. Kansalaistoiminnankeskus Mataran logo. Logo, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki