matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Matkakuvia Kroatiasta

Syksyn aikana minulla oli kaksi eri lentomatkaa ja siinä tuli törmättyä sellaiseen " byrokratiaan", jollaiseen en ole aiemmin törmännyt.  Lentokentällä tuli muutamia mutkia matkaan. Ensimmäinen tapaus oli, kun elokuussa minulla oli työmatka ja matkaseurueeseen kuului seitsemän kuuroa matkustajaa ja kaksi viittomakielen tulkkia. Varasin ryhmällemme normaalisti lentoliput matkatoimiston kautta. Lähtöpäivänä jokainen ryhmästämme teki itse omat lähtöselvityksensä, paitsi yhden matkustajan nimestä puuttui yksi kirjain ja hän sen takia joutui menemään virkailijan tiskille. Silloin virkailija huomasi meidän ryhmämme ja jäimme kaikki "kiinni". Meidän kaikkien nimet merkittiin deaf-listalle ja lisäksi lentoemäntä järjesti meille lentokoneessa istumapaikat uudelleen, koska muutaman ryhmäläisemme paikat olivat alun perin varauloskäyntien kohdalla ja ne paikat eivät ole kuuroille sallittuja. Lisäksi lentoemäntä kävi tulkin kanssa jokaisen luona kertomassa turvallisuusasiat; pelastusliivit ja hengitysmaski… Hyvää palvelua!

Episodi: Matkatoimisto ei ollut ilmeisesti ilmoittanut kuurojen ryhmästä erikseen lentoyhtiölle.

Toinen tapaus sattui matkallamme Kroatiaan. Matkatoimiston kautta oli järjestetty reissu isommalle kuurojen lomamatkan ryhmälle. Lähtöselvitys mennessä sujui hyvin, mutta paluumatkalla tuli taas ongelmia vastaan. Kroatian Splitin kentällä, kun laitoimme passimme lähtöselvitysautomaattiin, ruutuun ilmestyi kaikille ryhmäläisille keltainen iso kolmio, jossa oli englanniksi tekstiä mm. VAARA, DEAF... Menimme koko ryhmä virkailijan tiskille ja näytimme passit hänelle. Virkailija kysyi meiltä, että tarvitsemmeko pyörätuoleja… Ei kiitos!

Episodi: Matkatoimisto oli ilmoittanut kuurojen ryhmästä lentoyhtiölle ja he olivat varautuneet pyörätuolein.

Etsin reissujen jälkeen netistä tietoa molempiin episodeihin syitä. Löysin seuraavaa:

" IATA:n termein lentoliikenteessä liikkumis- ja toimimisesteiset matkustajat kuuluvat PRM-matkustajaryhmään (passengers with reduced mobility). Tähän ryhmään kuuluvat pyörätuolia käyttävien matkustajien ja näkö- ja kuulovammaisten matkustajien lisäksi yksin matkustavat lapset ja nuoret, lapsiperheet, muut liikkumisesteiset ja iäkkäät henkilöt sekä erikoisluvan saaneet sairaat matkustajat."

Eli kuurot kuuluvat PRM ryhmään. Löysin myös:

"Lentoyhtiölle ilmoitettava, jos matkustajalla on psyykkinen rajoitus, hän on sokea tai kuuro, tai jos matkustajalla on vaikeuksia nousta koneeseen/pois koneesta iän tai sairauden takia. Jos matkustaja ei pysty siirtymään hätäuloskäynnille nopeasti ja ilman avustusta, matkustaja katsotaan liikuntaesteiseksi. " Tietoja löytyi sivustoista mm. EU asetus, lentoyhtiö, tui.fi, traficom.fi, vampo ja ym.

Ps. Yksin, kaksin lentäen ja itse lähtöselvityksen automaatilla tehden ehkä kuurona matkustajana pääsisi huomaamattomasti matkustamaan ilman suuria toimenpiteitä!

Annukka Hiekkanen
Kuurojen Liitto ry

STM Tukee90 matara white2 kyt white