matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Tiedottajan vuosi Kansalaistoiminnankeskus Matarassa

Näen vuoteni Matarassa vilistävän silmissäni kuin filminauhan. Monesti minut onkin nähty kameran takana, joskus kolmenkin kameran takana. Kolme kameraa, kaksi kättä ja yksi tiedottaja.

Tiedottajan työn monipuoliset tehtävät houkuttivat minua. Kun suoritin viimeisintä kurssia viime vuoden keväällä verkkokauppaosaajana, pääsin Mataraan harjoitteluun. Pääsin heti tekemään syksyn 2018 toimintakalenteria. Tämä olikin hyvä tapa tutustuttaa toimijoihin. Lähettelin sähköposteja ja etsin huoneita. Matarahan on siinä mielessä minulle tuttu, että toimin Monikulttuurikeskus Galleria Glorian galleristina vuosina 2012-2014. Monia tuttuja kasvoja tulikin vastaan. Silloin hoidin galleriaa ja tiedotusta liittyen gallerian toimintaan ja valokuvasin aktiivisesti kaikkia tapahtumia.

Valmistuin Jyväskylän yliopistosta Filosofian Maisteriksi taidekasvatuksen laitokselta ja Audiovisuaalisen viestinnän ammattilaiseksi verkkoviestinnän osaamisalalta valmistuin Jyväskylän aikuisopistosta 2016. Ja koska olen työskennellyt aikaisemmin gallerioissa, niin tiedottajan työn lisäksi olen hoitanut myös Mataran KäytäväGallerian ylläpitämisen ja markkinoinnin. Vaikka viimeisin koulutukseni käsitteli nimenomaan nettisivujen tekemistä WordPressillä, sitä työtä en ole tehnyt Matarassa. Teen kuitenkin päivityksiä nettisivuille ja osallistun KYTin nettisivujen suunnittelutyöryhmään ja Mataran tiedotustyöryhmään.

Työhöni kuuluu sisäisen tiedottamisen ja viikkotiedotteiden lisäksi tapahtumien lisääminen Jyväskylän seudun tapahtumakalenteriin, menoinfo.fi -sivulle ja Yhdistystorille. Lisäksi hoidan tapahtumat myös Mataran omalle nettisivulle ja FB:iin ja Instagramiin. Somessa käytän itse ottamiani kuvia ja videoita. Vuoden aikana käynnit Mataran nettisivulla ja somessa ovatkin lisääntyneet. Olemme myös kehittämässä uutiskirjettä, mitä voisi tilata talon ulkopuolelta. Se on suunnattu kaikille kiinnostuneille. Olen suunnitellut, koonnut ja taittanut myös puolivuosittain Mataran toimintakalenterin. Tällä hetkellä työstän juuri syksyn kalenteria.

Olen päässyt kuvaamaan stillkuvia sekä videoita ja olen editoinut niistä Adoben ohjelmilla erimittaisia ja erityyppisiä videoita ja valokuva-albumeita Mataran ja KYTin käyttöön. Viimeisimpänä kuvauksen kohteena oli KYTin henkilöstö, jota pääsin kuvaamaan Nuorten Taidetyöpajan KuVi-pajan upeaan studioon.

Matarassa tapahtuu jatkuvasti; viikoittain pelataan lautapelejä ja välillä pelataan bingoa, Mataran Muuvit liikuttavat ja päiväkahvit puhuttavat. Nyt keväällä aukesi OLKA® Matara, minkä kautta potilaat ja heidän läheisensä saavat tukea sairauteen sopeutumiseen. Suurin yksittäinen tapahtuma on syksyllä: Tourujoen yö. Viime vuonna kävijöitä oli yli 10 000 henkilöä. Tänä syksynä tapahtuma järjestetään 28.9.2019 ja esiintyjä- ja basaarihaku on nyt auki. Viime syksyn Tourujoen yöstä kokoamastani videosta pääsee tunnelmaan: Tourujoen yö

Opiskelijoille suunnattu Matka halki Mataran esittelee opiskelijoille hanketyöntekijöiden maailmaa. Vapaaehtoismessuilla esittäytyvät erilaiset toimijat, joiden toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tänä keväänä, toukokuun 9. päivä, järjestimme ensimmäistä kertaa Eurooppa-päivän Matarassa. Lämminhenkisen tapahtuman tunnelmia pääset kokemaan kuvaamastani Eurooppa-päivän videosta: Eurooppa-päivä Matarassa

Kansalaistoiminnankeskus Mataran markkinointi on haasteellista, sillä emme myy mitään konkreettista. Aineetonta hyvää on aina vaikeampi mainostaa! Varsinkin mediaa ei meinaa saada liikkumaan Mataran tapahtumiin, tutustumaan paikkaan tai kirjoittamaan Matarasta. Informaatiota tulee nykyään niin monesta kanavasta, että pohdin, osaavatko ihmiset etsiä tai kohdata juuri oikean ja heille tärkeän tiedon. Ongelma on siinä, että viesti lähtee ja se luetaan, mutta tuleeko viesti ymmärretyksi. Nykyään mennään koko ajan sähköisempiin kanaviin, vaikka kaikilla ei ole nettiä eikä edes älypuhelinta. Myös näitä ihmisiä pitää muistaa, joten jaamme tapahtumista paperisia esitteitä ilmoitustauluille.

Olisi mahtavaa, jos jyväskyläläiset löytäisivät Mataran monipuolisen tarjonnan äärelle. Tapahtumat ovat yleensä ilmaisia ja ne on suunnattu melkein aina ihan jokaiselle kävijälle. Matarassa on paljon kokoustiloja, mitä voivat myös ulkopuoliset vuokrata. Matara on tiloja, toimintaa ja tapahtumia. Kansalaistoiminnankeskus Mataran sivuilta löytyy tietoa kaikista meidän tapahtumistamme ja muista tärkeistä asioista: https://www.matara.fi/

Olen kiitollinen tästä vuodesta. Mielenkiintoiset tapahtumat ovat ilahduttaneet minua ja uudet ideat ovat kehittyneet mielessäni. Olen saanut ylläpidettyä ammattitaitoani ja kehityttyä viestinnässä ja markkinoinnissa. Olen tutustunut ihaniin ihmisiin ja päässyt näkemään monta tapahtumaa sisältä päin, tiedottajan ja kuvaajan silmin.

 

Kirjoittanut

Susanna Matikainen
Kansalaistoiminnankeskus Mataran tiedottaja

 

STM Tukee90 matara white2 kyt white