Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

Syömishäiriöliitto - SYLI ry jäsenyhdistyksineen viettää kansainvälistä Älä laihduta -päivää vuosittain 6.5. Päivän tarkoituksena on ravistella ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Lisäksi päivä haluaa haastaa jokaisen omalla panoksellaan rakentamaan sellaista yhteiskuntaa, jossa kaikenkokoiset, -muotoiset, ja -näköiset ihmiset ovat yhtä hyviä, arvokkaita ja kauniita.

Älä laihduta -päivä on itselleni henkilökohtaisesti hyvin tärkeä. Olen vuosikaudet itse kipuillut kehoni ja painoni kanssa, joko kokenut olevani liian iso tai pelännyt muuttuvani liian isoksi. Hävennyt omaa painoani, käyttämiäni vaatekokoja, kehoni muotoja ja/tai muodottomuutta.

Vastavalmistuneena ravitsemusterapeuttina, siinä vaiheessa, kun vihdoin aloin päästä kehoni, kokoni ja painoni kanssa sinuiksi, sain ensimmäisen ravitsemusterapeutin koulutusta vastaavan työn, jossa työkuvaan kuului ravitsemusasiantuntijan rooli elämäntaparyhmissä. Työkaluiksi annettiin mm. kehonkoostumusta mittaava laite ja laminoidut keskusteluherätteet, joissa kerrottiin kuinka monta kilometriä pitäisi kävellä, jotta voi kuluttaa syömänsä kesä-/jouluherkun.

Tunsin olevani NIIN väärässä paikassa. Työpaikkani oli terveyden edistämisen tiimissä enkä vieläkään tiedä, kenen terveyttä yksikään kehonkoostumusmittaus on ikinä aidosti edistänyt. Koin, että kaikki se työ, mitä terveyden edistämisen nimissä tehdään, tähtää hyvin kapeakatseisesti vain fyysisen terveyden edistämiseen laiminlyöden täysin ihmisen psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin.

Enkä puhu nyt vain tästä yhdestä työnantajasta, vaan näen, että ilmiö on terveys- ja hyvinvointialalla hyvin yleinen. Terveyden ja hyvinvoinnin nimissä tehdään paljon asioita, jotka aiheuttavat ihmisille hyvinvoinnin sijaan enemmän syyllisyyttä, häpeää, ahdistusta ja pahaa mieltä. Viimeisimpänä esimerkkinä muutama viikko sitten vastaan tullut muka-vitsikäs elmäntapavalmennuksen mainoslause: ”Hiki korvaa ystävää”. Tervettä?

Älä laihduta -päivän viesti ei ole suunnattu pelkästään syömishäiriötä sairastaville - päinvastoin. Viesti on tärkeä meille jokaiselle. Koska jokaisella meistä on oikeus nauttia ruuasta, liikunnasta ja levosta miettimättä omaa painoa, laihduttamista tai kehonkoostumusta. Koska jokaisella meistä on vastuu siitä, miten painosta ja erikokoisista, -näköisistä ja -muotoisista kehoista puhutaan.

Ja viesti on tärkeä jokaisena päivänä, ei vain toukokuun kuudentena. Siksi päätimme lisätä kolmosen päivämäärän eteen. Älä laihduta -päivän puolesta kampanjoidaan 6.5., mutta oikeasti Älä laihduta -päivä on 365 päivänä vuodessa.

Oletko mukana?

Katri Mikkilä
ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti
kehittämiskoordinaattori
Syömishäiriöliitto - SYLI ry

 

Älä laihduta -päivän teesit:

Jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on.
- Ei ole olemassa yhtä oikeaa kehon muotoa ylitse muiden.

Ihminen voi elää terveellisesti ja olla terve koosta riippumatta.
- Laihduttamisen sijaan kaikenkokoisia tulisi kannustaa terveeseen ruoka-, liikunta- ja kehosuhteeseen. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta laihduttaminen on koosta riippumatta yleensä kannattamatonta. Laihduttamisen ei pitäisi koskaan olla ensisijainen tavoite, vaan tavoitteena pitäisi olla kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukevat valinnat.

Moni elää näennäisen tervettä elämää
- Moni rajoittaa terveellisyyden nimissä tarpeettomasti ruokavalintojaan tai harrastaa tarpeettoman paljon liikuntaa. Ihminen voi olla fyysisesti täysin terve, mutta voida samalla henkisesti todella huonosti.

Laihduttamiseen liittyy aina riskejä
- Ylipainon tiedetään olevan monen sairauden riskitekijä, mutta myös laihduttamiseen liittyy riskejä. Itse asiassa tutkimusten mukaan painonhallinnassa onnistuvat todennäköisimmin ne, jotka eivät laihduta. Jos terveydentila edellyttää painonpudotusta, laihduttamisen ja vaa-an tuijottamisen sijaan tulee keskittyä riittävään ja täysipainoiseen syömiseen sekä iloa tuottavaan liikuntaan.

Syömishäiriöliitto ja sen jäsenyhdistykset ympäri Suomen viettävät Älä laihduta –päivää eri tavoin viikolla 18. Tapahtumat kootaan Facebook-sivulle https://www.facebook.com/alalaihduta/.