Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

Sanotaan, että tieto lisää tuskaa. Tiedetään, että katto vuotaa ja se pitäisi korjata. Tiedetään, että talo on vajaakäytöllä. Tiedetään, että talo tuottaa hirveästi kustannuksia. Mutta ehkä se tuska ei johdukaan tiedosta, vaan siitä että talo on yhdistykselle tärkeä. Suurempaa tuskaa voisi seurata tilanteesta, jossa katto saa vuotaa huomaamatta vuosikausia, talo on tyhjillään, vaikka ympärillä on tapahtumia, tai siitä, että yhdistyksen varat hupenevat kuin itsestään.

Kaksi vuotta kestäneessä Wolmar-hankkeessa kehitettiin taloon liittyvien tietojen hallintaan avuksi selvityskortti. Selvityskortti on itseohjaava työkalu, jonka yhdistykset voivat maksutta ladata Yhdistystorilta (www.yhdistystori.fi/selvityskortti). Siihen kerätään kaikki taloon liittyvä tieto aina rakennusmateriaaleista talouslukuihin ja historiasta käyttäjäryhmiin. Yhdistyksillähän on taloistaan valtavasti tietoa, mutta usein ne on hajautettu eri mappeihin ja eri avainhenkilöiden päänuppeihin.

Yhdistys voi kokoontua täyttämään selvityskorttia ja keskustelemalla eri asiakohdista saattaa nousta myös kehitysideoita. Selvityskortissa kysytään esimerkiksi, että onko vuokraustoiminnassa käytössä tilavarausjärjestelmä. Yhdistys ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi koko asiaa aiemmin, mutta tässä yhteydessä he päättävätkin, että haluavat ottaa sellaisen käyttöön.

Suomen Kotiseutuliiton jakamaa seurantalojen korjausavustusta saadaan tänä vuonna Keski-Suomeen 70 % enemmän kuin viime vuonna, eli jopa 113 000 euroa. Avustuksen saajia on kymmenen taloa, joista kolmessa on selvityskortti käytössä.

Muinaisessa kreikkalaisessa Apollonin temppelissä oli kirjoitettuna ”tunne itsesi”. Mitä kreikkalainen filosofia silloin kehotti tekemään elämänlaadun parantamiseksi, tehkää te tänään talonne laadun parantamiseksi. Tuntekaa talonne.

Niko Jokinen
projektityöntekijä
Wolmar-hanke, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Wolmar-hanke päättyy maaliskuun lopussa ja loppuseminaari järjestetään 24.3.2018 kylätalo Rientolassa, Jyväskylän Vesangassa. Lisätiedot Yhdistystorilta (https://www.yhdistystori.fi/tapahtuma/yhdistysten-tilat-ja-talot-keski-suomessa-wolmar-hankkeen-loppuseminaari/)

Wolmar on rahoitettu Euroopan maaseuturahastosta.